De ontwikkelingen op verlofgebied volgen elkaar in razend tempo op. Hierdoor wordt verlof steeds flexibeler en dat heeft tot gevolg dat HR er steeds meer tijd aan moet wijden. Hoe kom je zo nog toe aan je primaire HR-taken?

Verlof: soorten en maten

De verlofvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn er bedrijven die hun werknemers onderling laten bepalen wie er wanneer vakantie neemt. Daarnaast is het op sommige werkvloeren toegestaan om verlof aan te kopen; de extra vakantiedagen die medewerkers opnemen, worden van hun salaris afgetrokken. Ook kunnen mensen hun bovenwettelijke verlofdagen tegenwoordig weggeven aan collega’s die wat meer vrije tijd nodig hebben – bijvoorbeeld om mantelzorg te verlenen – en is er een voorstel gedaan door D66 om het vaderschapsverlof op te rekken naar drie maanden.

Dan zijn er ook nog bedrijven die verlof in het geheel hebben afgeschaft om hun medewerkers zelf te laten bepalen hoeveel vakantiedagen ze willen nemen – een trend die is gezet door internetbedrijven, maar die nu langzaam doorsijpelt naar organisaties in andere branches.

Bijzaken, geen hoofdzaken

Ondertussen moet de organisatie blijven draaien en daarom staat HR steeds meer onder druk. Natuurlijk zijn de verschillende verlofvormen meer van toepassing op het ene bedrijf dan op het andere, maar feit is dat elke organisatie zich in enige mate zal moeten aanpassen aan de nieuwe tijdgeest. Vandaag spreken we over vaderschapsverlof, maar wie weet wat er morgen relevant is op verlofgebied?

Een goede voorbereiding is cruciaal. HR-managers die het overzicht weten te behouden, kunnen ervoor zorgen dat bijzaken geen hoofdzaken worden. Wil je je op de corebusiness blijven focussen, werk dan met een goed verlofregistratiesysteem. Hiermee behoud je het overzicht en reduceer je de tijd die je besteedt aan het coördineren van verlof!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag