“We moeten verhuizen; waar kunnen we ons het beste vestigen?” Deze vraag kan HR zomaar voorgeschoteld krijgen. Als HR-manager ga je in dat geval op zoek naar plaatsen waar je gemakkelijk goed geschoold personeel kunt vinden. En dat verschilt natuurlijk per bedrijfstak.

Dit voorbeeld illustreert de steeds bredere invulling van de functie van HR-managers. Binnen organisaties wordt er in toenemende mate van de HR-afdeling verwacht dat zij met de business meedenkt als volwaardig partner en MT-lid. En in administratief opzicht moet HR het vervolgens allemaal ‘maar even regelen’. Wat voor gevolgen heeft deze vermenging van HR met bedrijfsprocessen?

Nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden

Wat doet het bedrijf precies? Deze vraag is tegenwoordig van cruciaal belang voor HR. Als HR-manager dien je de bedrijfsactiviteiten en -cultuur door en door te kennen. Want met dergelijke kennis kun je je HR-inspanningen veel gerichter inzetten. Als je de bedrijfsstrategie kent en kunt doorgronden, ben je immers ook in staat om deze toe te passen in de HR-praktijk. Je kunt medewerkers aantrekken die naadloos aansluiten op de bedrijfsdoelen, omdat je beter in staat bent om de profielen af te stemmen op de strategie.

Moet je jezelf dan allerlei nieuwe vaardigheden aanleren? In sommige gevallen wel. De HR-manager van tegenwoordig is steeds meer een strateeg die op het overkoepelende geheel van verleden, heden en toekomst focust.

Te veel gevraagd?

Soms vragen organisaties wat te veel van de gemiddelde HR-medewerker. Aan de andere kant is de hierboven beschreven ontwikkeling zeer positief; HR verwordt nu tot een volwaardig bedrijfsonderdeel en is niet langer een ondergeschoven kindje binnen de organisatie. Met meer verantwoordelijkheid komt immers meer waardering.

Een goed begin is het halve werk

Met de verschuiving in HR-activiteiten is het belangrijk om prioriteiten te stellen en HR-zaken als verlof, die van oudsher tot het takenpakket behoren, goed te regelen. Als HR-manager moet je het overzicht altijd kunnen behouden. Werk daarom met een goed verlofregistratiesysteem. Hiermee beperk je de tijd die je besteedt aan verlofcoördinatie tot een minimum. Zo kun je je nieuwe rol als bedrijfsstrateeg in alle rust ontwikkelen!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag