Hard doorwerken zonder verlof om te laten zien dat je onmisbaar bent? Helemaal geen vakantiedagen opnemen, zodat leidinggevenden zien hoeveel hart je voor de zaak hebt? Niet doen! Je wordt er namelijk minder productief van. En de kans dat je promotie of loonsverhoging krijgt, blijkt groter te zijn als je wél op vakantie gaat. Raar, maar waar!

De gevolgen van minder vakantie

Mensen die minder vakantiedagen opnemen, lijden daaronder. De gevolgen van minder vakantie zijn onder meer stressverhoging en productiviteitsverlaging. Ook leidt ‘vakantieloos’ bikkelen op de werkvloer op termijn vaak tot een verslechtering van de gezondheid. Als HR-manager moet je er dus voor zorgen dat je personeel voldoende vrije dagen krijgt. De werkdruk moet niet onrealistisch hoog zijn en medewerkers dienen de gelegenheid te krijgen om vrij te nemen. De manier waarop dit gebeurt, is minstens zo belangrijk als de vakantie zelf.

Planning: voorwaarde voor een goede vakantie

Een geslaagde vakantie zorgt voor minder stress en meer energie. Wil je ervoor zorgen dat je medewerkers effectief vakantie kunnen nemen? Geef ze dan voldoende tijd om hun vakantie te overdenken en te plannen. Als ze minstens één maand hebben om hun vakantie voor te bereiden, is er meestal weinig sprake van keuze- en planningsstress. Zo geef je je personeel de kans om onbekommerd te genieten van een welverdiende vakantie – en geheel opgeladen weer terug te keren!

Praktische zaken voor de HR-manager

Wil je vakantieverlof in goede banen leiden, dan zal je de roosters en verlofplanning zeer goed moeten bijhouden. Zo kun je ervoor zorgen dat al je medewerkers de rust krijgen waar ze behoefte aan hebben. Een overzichtelijk verlofregistratiesysteem kan dit proces inzichtelijk voor je maken en neemt je veel werk uit handen. Ook kun je medewerkers laten meekijken en -denken. Transparantie voor iedereen, dus!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag