Ziekteverzuim terugdringen: het is een doel dat de meeste HR-managers zich hebben gesteld. De gezondheidsprogramma’s schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Van fitnessabonnementen tot vers fruit op de werkvloer: er wordt van alles gedaan om medewerkers gezond te houden. Helaas zijn de kosten van dergelijke programma’s meestal hoger dan de opbrengsten. De vraag is: welke aanpak is wél effectief? Met een goede verlofregistratie kom je vaak een heel eind.

Persoonlijke aandacht

Het grootste probleem van gezondheidsprogramma’s is dat ze onpersoonlijk zijn. En een schouderklopje is nu juist zo belangrijk voor iemand die zich niet goed voelt. Een gedegen verlofregistratiesysteem maakt de kleine contactmomenten tussen de medewerker en de direct leidinggevende inzichtelijk voor de HR-manager. Wanneer de medewerker bijvoorbeeld vertelt dat deze zich beter voelt en over enkele dagen weer op kantoor kan komen, kan de HR-manager hier rekening mee houden. Er kan tevens veel gemakkelijker worden geschakeld met de zieke medewerker.

Sociale controle

Als een medewerker meer dan een dag afwezig is, wordt deze vaak gemist door collega’s op de afdeling. Wanneer iedereen kan zien op welke dagen en hoe vaak een medewerker er niet is, ontstaat er een stukje sociale controle. Daarnaast wordt de medewerker in staat gesteld om zijn of haar eigen afwezigheid te vergelijken met het verlof van collega’s. Wanneer er grote verschillen bestaan, kan een medewerker zelf aan de bel trekken.

Hart onder de riem

Zieke mensen moeten zich begrepen voelen. Een goed registratieverlofsysteem kan het bieden van persoonlijke aandacht en een luisterend oor bevorderen. Contactmomenten worden immers ingepland en geregistreerd. Daarnaast kun je attente extra’s inbouwen. De software van Vrijedagen.nl biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om automatisch een fruitmandje te sturen naar een medewerker wanneer deze zich ziek meldt. Een dergelijk gebaar kost weinig, maar levert veel op: je verstevigt de band met je medewerker en eenmaal hersteld zal deze graag zo snel mogelijk weer aan het werk gaan!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag