Onbeperkt verlof: wél vrijheid, géén lege werkvloer

Werknemers zelf laten uitmaken hoeveel vrije dagen ze opnemen: het is een opkomende trend die steeds meer voet aan de grond krijgt bij moderne bedrijven. Toch zetten veel mensen ook hun vraagtekens bij onbeperkt verlof. Want hoe gaat dit concept in de praktijk nu precies in zijn werk?

Onbeperkt verlof: gaan bedrijven er daadwerkelijk op vooruit?

Hoewel onbeperkt verlof groeit in populariteit, staan veel organisaties nog sceptisch tegenover het concept. Want als je producerend personeel volledig vrijlaat in het opnemen van verlofdagen, is het waarschijnlijk dat je meer mensen moet aannemen. En daar zitten niet alle organisaties op te wachten.

Het grootste pluspunt dat vaak wordt genoemd, is dat de gemiddelde medewerker productiever wordt van een grotere beslissingsvrijheid. Tegenstanders van onbeperkt verlof menen dat dit niet altijd opweegt tegen de mogelijkheid dat personeel misbruik zou kunnen maken van een ‘vrije verlofcultuur’. Softwarebedrijf Bynder, waar werknemers zelf mogelijk bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, ervaart echter dat dit in de praktijk niet gebeurt en dat medewerkers wel degelijk hun verantwoordelijkheid nemen.

Onbeperkt verlof… en dan?

Stel: je besluit om als bedrijf af te stappen van het idee van een vast aantal verlofdagen. Dat is absoluut mogelijk en wellicht zal het de arbeidscultuur zeer goed doen – mits je een bepaalde structuur aanbrengt. Dit kun je eenvoudig realiseren door met een gedegen verlofregistratiesysteem én goede afspraken te werken.

Een voorbeeld: je legt vast dat er op een bepaalde dag maximaal drie medewerkers afwezig mogen zijn. Wordt dit aantal overstegen, dan kunnen collega’s op die dag geen verlof meer aanvragen. Laat medewerkers daarnaast twee weken van tevoren een verzoek indienen als ze meer dan een halve dag vrij willen nemen. Middels je registratiesysteem zie je bij de aanvraag direct de bezettingsgraad in die periode. Zo kun je snel bepalen of het verzoek kan worden ingewilligd en voorkom je dat je met een lege werkvloer zit. Bovendien kan het personeel eenvoudig met je meekijken, wat je een hoop uitlegwerk scheelt!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag