Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat de overheid een nieuw concept gaat proefdraaien: het delen van verlofdagen. Wie altijd al geïnteresseerd is geweest in het schenken van vakantiedagen, krijgt nu de kans om hiermee te experimenteren. Uiteraard gaat het hierbij alleen om de bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen moeten werknemers wél zelf opnemen. Deze zijn dan ook geen onderdeel van de proef.

Allemaal bijleggen

Het idee van het experiment is dat werknemers vrijwillig vakantiedagen kunnen schenken aan collega’s die sterke behoefte hebben aan extra verlof; bijvoorbeeld omdat zij (over)belast zijn met zorgtaken voor hun familie, zoals mantelzorg. Het verlof dat hier wettelijk voor staat is vaak niet toereikend. Om te voorkomen dat al het verlof van een medewerker opgaat aan mantelzorg kan iedereen één of een halve dag ‘bijleggen’. Zo kan de collega in kwestie beter zorg verlenen. En misschien kan hij of zij dan toch óók een keer genieten van een welverdiende vakantie.

Stukje maatschappelijk ondernemen

Anderen helpen zonder dat het direct geld kost: het is een prachtig stukje maatschappelijk ondernemen dat elk bedrijf kan verrijken. Bovendien heeft het schenken van vakantiedagen ook een positieve uitwerking op de teamgeest; als men een collega uit de brand helpt, ontstaat er snel een goede band. Wanneer dit op afdelingsniveau gebeurt, zal de hechtheid van het team zonder twijfel worden versterkt.

Wat betekent dit voor HR?

Voor de HR-manager betekent dit nieuwe systeem uiteraard een kleine lastenverzwaring. Deze moet de ingeleverde bovenwettelijke vakantiedag immers afboeken bij de ene medewerker en inboeken bij de andere medewerker. Met een applicatie voor verlofregistratie wordt dit een stuk gemakkelijker. Daarmee kan een medewerker makkelijk en overzichtelijk aangeven dat deze een verlofdag aan een collega wil schenken.

Minister Asscher hoopt dat veel werkgevers deelnemen aan de proef en hun werknemers de kans geven om bovenwettelijke vakantiedagen te schenken aan collega’s die zorg verlenen. Vrijedagen.nl heeft hier reeds op ingespeeld door het schenken van vakantiedagen mogelijk te maken voor enkele Belgische bedrijven. Dit systeem is in België namelijk al toegestaan. Het is natuurlijk een kleine moeite om dit eveneens voor onze Nederlandse klanten te doen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag