Voor de meeste bedrijven zijn de zomermaanden een uitdaging. Want hoe houd je je productiviteitsgehalte op peil als je medewerkers massaal willen genieten van een heerlijke vakantie? Wil je je organisatie draaiende houden, dan moet je sommige mensen teleurstellen. En dat doe je als HR-manager natuurlijk niet graag. Mede om die reden doet een nieuwe trend langzaamaan de intrede: vakantiedagen helemaal afschaffen.

Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid

Wat gebeurt er als je je medewerkers de vakantieplanning onderling laat regelen? Met andere woorden: hoe ziet verlof eruit wanneer je personeel zelf mag regelen wie er wanneer weggaat en hoe de werkvloer gedurende verlofdagen van collega’s draaiende kan worden gehouden? Wordt je bedrijf één grote chaos? Waar grijp je op terug als er conflicten zijn? In de praktijk blijkt de gemiddelde medewerker meestal maar al te goed te beseffen dat met meer vrijheid meer verantwoordelijkheid komt. Het productiviteitsgehalte en het arbeidsplezier krijgen een boost: de meeste mensen blijken zich beter in te zetten wanneer ze meer beslissingsbevoegdheid krijgen.

Hoeveel verlofdagen? Zoveel als je nodig hebt

Géén vakantiedagen en zoveel verlof als je wilt: het lijkt een heuse trend te worden. Veel internetbedrijven en startups hebben hun medewerkers reeds blij gemaakt door zich op te werpen als ‘verlofpioniers’. In dit utopische verhaal is er echter een belangrijk punt dat niet uit het oog mag worden verloren: er zijn wettelijke verlofdagen die medewerkers moeten opnemen. Hoe zorg je ervoor dat dit gebeurt in een ‘vrije’ verlofcultuur?

Verlofregistratie: orde in het geheel

Om te voorkomen dat verlof onoverzichtelijk en niet-transparant wordt is er een heldere vorm van registratie nodig. Medewerkers moeten hun wettelijk verplichte verlofdagen kunnen opnemen en inzicht hebben in de verlofplanning om de opname van vakantiedagen te coördineren.

Besluit je als HR-manager om het traditionele systeem van vakantiedagen af te schaffen? Kies dan voor een verlofregistratiesysteem dat toegankelijk is voor alle medewerkers. Dit zal orde aanbrengen in het geheel!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag