Een welverdiende vakantie is een heerlijk vooruitzicht. Toch is het opnemen van vrije dagen tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Meer dan de helft van de medewerkers blijkt het lastig te vinden om verlof op te nemen. Verantwoordelijkheidsgevoel én schuldgevoelens steken namelijk de kop op. Moet men dan maar helemaal geen vakantie meer nemen? Dat is niet slim. Want iedereen blijkt een vakantie op haar tijd hard nodig te hebben!

Lastig: waarom eigenlijk?

Veel bedrijven hebben een overschot aan werk en een tekort aan personeel. Door de toenemende werkdruk hebben medewerkers vaak het gevoel dat ze zich een vakantie eigenlijk niet kunnen permitteren. Hun afwezigheid betekent dat collega’s extra werk krijgen en dat idee roept vaak schuldgevoelens op. Bovendien zijn er werkgevers die het hun personeel onmogelijk maken om er even tussenuit te gaan. Als een manager aangeeft dat iedereen de komende periode nodig is op de werkvloer, kunnen medewerkers de koffers weer uitpakken. Als HR-manager moet je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Want níet met vakantie gaan kan verstrekkende gevolgen hebben.

Geen vakantie nemen, hoe erg is dat?

Behoorlijk erg. Mensen die geen vakantie nemen worden eerder ziek. Tijdens een vrije periode kun je herstellen van stress en even opladen. Je deelt je dagen zelfstandig in en dat blijkt je gezondheid ten goede te komen. Conclusie: niemand kan zonder vakantie!

Hoe zorg je dat iedereen vakantie krijgt?

Als HR-manager moet je soms pareren. Probeer de werkdruk in overleg met afdelingsmanagers gezond te houden en dring deze terug waar mogelijk. Zie er vervolgens op toe dat alle medewerkers de vakantie krijgen waar ze recht op hebben. Hoe je dat doet? Door inzicht te hebben in het vakantierooster. Als je goed bijhoudt wie er wanneer op vakantie gaat, houd je je bedrijf – én medewerkers – gezond!

Wil je meer weten over het cloud-based verlofregistratiesysteem van Vrijedagen.nl? Neem gerust eens contact met ons op!

Inschrijving updates Contactaanvraag