“59 dagen vrij!” Hoe ga je om met rekenwonders op de werkvloer?

Sommige medewerkers beginnen al twee jaar van tevoren met het bestuderen van de jaarkalender. Dit doen ze om uit te rekenen hoe ze van 26 verlofdagen 59 aaneengesloten vrije dagen kunnen maken. En is de rekensom rond, dan vragen ze direct verlof aan. Slim? Zeker. Eerlijk naar collega’s? Niet altijd.

Iedereen heeft recht op evenveel verlofdagen. Maar als iedereen 59 achtereenvolgende dagen vrij is, functioneert een afdeling niet. Dus hoe ga je als HR-manager om met deze ‘maas in de wet’?

Periodieke problemen

December is voor de meeste bedrijven een hectische maand. Voordat het nieuwe jaar wordt ingeluid, moeten er veel zaken worden afgerond. Tegelijkertijd wil bijna iedereen graag vrij zijn rond de feestdagen. Vooral de laatste week van het jaar is populair; de verlofaanvragen voor deze periode stromen vaak al vroeg binnen. Dat geldt overigens ook voor de zomervakantie.

Wat doe jij in dergelijke gevallen? Sluit je rond Oud en Nieuw de deuren? En geef je medewerkers met gezinnen in de zomer voorrang wanneer zij verlof aanvragen?

Stroomlijnen en coördineren: hoe doe je dat?

Om te voorkomen dat alle medewerkers 59 aaneengesloten dagen vrij zijn moet je verlofaanvragen als HR-manager nauwlettend in de gaten houden. Een goed begin is het halve werk, dus houd alles bij. Zodra je inzicht hebt in alle aanvragen, kun je een beslissing nemen omtrent verloftoewijzingen in geliefde periodes.

Voor welke methode kies jij?

HR-managers hebben in feite 3 opties voor het verdelen van verlof rondom feestdagen:

  1. Je wijst verlof toe volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’;
  2. Je stelt een bepaalde deadline in voor het indienen van verlofaanvragen wanneer het bijvoorbeeld de maand december betreft. Vervolgens maak je een schema en wijs je verlof toe;
  3. Als een zeer grote groep verlof aanvraagt voor een bepaalde periode, sluit je even de bedrijfsdeuren om inefficiëntie op de werkvloer te voorkomen. Je medewerkers zijn dan verplicht om op die dagen vrij te nemen. Dit mag overigens alléén wanneer je dit in je cao hebt opgenomen!

Voor welke optie je ook kiest, binnen Vrijedagen kun je alles op een overzichtelijke manier regelen. Wil je meer weten over ons cloud-based verlofregistratiesysteem? Neem gerust eens contact op.

Inschrijving updates Contactaanvraag