Even een telefoontje of e-mail beantwoorden op een vrije dag of avond: vinden de medewerkers binnen jouw bedrijf dat geen probleem? Of zetten ze hun apparaten liever uit om van hun welverdiende rust te genieten?

Meer dan 40 procent van de werknemers in Nederland vindt dat het wettelijk moet worden vastgelegd dat bereikbaarheid buiten werktijd niet verplicht is. Begrijpelijk, want stressklachten steken gauw de kop op – en dan lopen mensen het risico om overwerkt te raken. Een belangrijke vraag voor HR-managers is: hoe zorg je ervoor dat personeelsleden hun vrije dagen écht kunnen benutten?

‘9 tot 5:’ toch maar wel?

Werktijden vervagen. De traditionele ‘9-tot-5-mentaliteit’ is in veel banen niet meer wenselijk. Veel werknemers worden geacht om in dringende gevallen ook in het weekend bereikbaar te zijn. Dit heeft onder meer te maken met Het Nieuwe Werken en het mobiele werken; steeds meer organisaties vinden het bijvoorbeeld goed dat personeelsleden deels thuiswerken, mits zij al hun taken daadwerkelijk afkrijgen. Deze vrijheid wordt vaak op prijs gesteld, maar nu blijkt dat niet iedereen even gelukkig wordt van een baan die nauwelijks ruimte overlaat voor vrije momenten. Veel medewerkers blijken dringend behoefte te hebben aan voldoende rust en ontspanning om tijdens werkuren optimaal te kunnen presteren.

Zorg voor volledig vrije dagen!

Voor HR-managers is het belangrijk om precies te weten wie waar is op welk tijdstip. Heb je 25 medewerkers die verspreid zijn over meerdere afdelingen, dan moet je verlof per afdeling inzichtelijk maken voor iedereen. Als je hiervoor een gebruiksvriendelijk cloud-based verlofregistratiesysteem inzet, weet iedereen op de werkvloer hoe het verlofschema van collega’s eruitziet. Zo voorkom je ongewenste berichten op vrije dagen én bevorder je een gezonde werkomgeving!

Meer weten over ons cloud-based verlofregistratiesysteem? Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.