Nederlandse millennials vinden dat zij te weinig met vakantie kunnen. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat zij de hoge werkdruk graag willen compenseren met meer verlofdagen. Oudere generaties, daarentegen, zijn relatief gezien juist behoorlijk tevreden. Hoe komt dit en wat kun jij er als HR-manager mee doen?

De mindset van de millennial

Omdat millennials en hun oudere collega’s hetzelfde aantal vakantiedagen krijgen, is het opmerkelijk dat zij minder tevreden zijn met de huidige verlofregeling. De reden hiervoor schuilt waarschijnlijk in het feit dat millennials een andere mindset hebben: ze willen het uiterste uit hun leven halen en doen niet graag concessies. Hun collega’s van de oude stempel willen graag dat een baan voldoening geeft en vinden een aantal vakantiedagen minder niet zo erg. Millennials vinden een dergelijk compromis echter niet genoeg: zij willen op elk gebied precies krijgen wat ze voor ogen hebben.

Daarnaast houdt de gemiddelde millennial van een ander soort vakantie dan zijn oudere collega. Waar laatstgenoemde een week lang ontspant in een vakantiehuis in de Ardennen, zoekt de millennial het avontuur op. Backpacken of nieuwe uithoeken van de wereld ontdekken: dat doet de jongere generatie graag. En daarvoor is meestal meer tijd nodig.

Grotere druk, meer verlof nodig

De instelling en wereldvisie van de millennial hebben ook een positieve kant. Vaak stellen millennials hoge eisen aan zichzelf en voelen zij zich zeer verantwoordelijk voor het volbrengen van hun taken. ‘Presteren’ is een sleutelterm. Bovendien is het leven voor jonge mensen over het algemeen veel hectischer geworden. Daarom hebben millennials eerder het gevoel dat ze meer vakantie nodig hebben; ze willen de tijd nemen om de werkdruk en stress van zich af te schudden, zodat ze met een fris gemoed weer aan de slag kunnen.

Maak het verschil: kom millennials tegemoet

Als HR-manager moet je je bewust zijn van de behoeftes van oudere én jongere medewerkers. Kom jij de millennials binnen de organisatie tegemoet? Tref je flexibelere regelingen om stress te verminderen en productiviteit te optimaliseren?

Met Vrijedagen.nl maak je het verschil! Dit gebruiksvriendelijke cloud-based verlofregistratiesysteem stelt je in staat om flexibel verlof goed bij te houden en geeft alle medewerkers inzicht in de actuele verlofstatus. Meer weten? Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.