Bijzonder verlof is een veelbesproken onderwerp in HR-land. Omdat het een behoorlijk breed begrip is, zijn er veel opties die je als HR-manager moet overwegen. In deze blog vatten we de belangrijkste aandachtspunten voor je samen!

Wanneer heeft een werknemer recht op bijzonder verlof?

De Wet Arbeid en Zorg schrijft voor dat personeelsleden recht hebben op calamiteitenverlof wanneer ze te maken krijgen met gebeurtenissen in hun privéleven die een onmiddellijke werkonderbreking vereisen. Je kunt hierbij denken aan een plotselinge lekkage in de woning van de medewerker, maar ook aan een overlijdensgeval binnen de familie. Als werkgever betaal je het loon in zulke gevallen door.

Daarnaast kan bijzonder verlof ook worden opgenomen vanwege een verhuizing of een feestdag. Het laatste roept de nodige vragen op binnen bedrijven. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer werknemers vrij willen nemen in verband met het Suikerfeest? Mogen zij een christelijke feestdag inruilen voor een islamitische viering? Zeker in de multiculturele samenleving van tegenwoordig is het belangrijk om hierover na te denken.

Niet-wettelijke feestdag: welke opties zijn er?

Omdat er in de wet geen regels zijn opgenomen met betrekking tot feestdagen die wel religieus, maar niet christelijk van aard zijn, moet je samen met de medewerker naar de mogelijkheden kijken. Wij zetten ze voor je op een rij!

• Bekijk of er afspraken over religieuze feestdagen zijn gemaakt in de cao. Wellicht kan de werknemer een christelijke feestdag ruilen voor een andere feestdag.

• Controleer of een diversiteitsdag mogelijk is volgens de cao. Hierbij kan de werknemer bijzonder verlof naar eigen inzicht invullen.

• Neem een flexibele regeling omtrent religieuze feestdagen op in je bedrijfsreglement of in de arbeidsovereenkomst die je sluit met de werknemer.

• Is er nergens een speciale regeling omtrent dit onderwerp opgenomen, laat de werknemer dan een vakantiedag opnemen.

Voor welke optie je ook kiest, vergeet niet dat een goede verlofregistratie essentieel is. Alleen daarmee behoud je immers het overzicht!

Meer weten over ons gebruiksvriendelijke cloud-based verlofregistratiesysteem? Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.