Er zijn ontzettend veel soorten verlof en aan ieder verloftype zijn bepaalde wettelijke regels verbonden. Daardoor is het soms moeilijk om verlofregistratie in goede banen te leiden. In deze blog geven we je enkele tips om het overzicht te behouden!

Soorten verlof condenseren

Een werknemer kan verlof aanvragen om uiteenlopende redenen. De vraag is: hoe specifiek moet je het maken in je verlofregistratiesysteem? Voor een HR-manager is het meestal niet relevant om te registreren of een medewerker verlof opneemt vanwege een verhuisdag of een jubileum. Wat je wél moet vastleggen is dat deze persoon in een bepaalde periode in totaal 10 keer bijzonder verlof heeft opgenomen. Dat maakt een verschil voor de toekomst.

Houd er dus rekening mee dat je het overzicht behoudt in je verlofregistratiesysteem door zo generiek mogelijk te werk te gaan. Deel verlof bij voorkeur op in brede categorieën. Het is raadzaam om de volgende verlofsoorten in ieder geval op te nemen:

Vakantiedagen

Hieraan zijn verschillende wettelijke voorwaarden gekoppeld. Zo mag je een werknemer alleen vakantieverlof weigeren als de belangen van het bedrijf in het geding komen. Bovendien gelden er bepaalde regels omtrent de geldigheidsduur van opgebouwde vakantiedagen waarmee je als HR-manager rekening moet houden.

Calamiteiten-/zorgverlof

Krijgen medewerkers te maken met een lekkage in huis of een andere calamiteit, dan kunnen ze calamiteitenverlof opnemen. Deze categorie kun je in het verlofregistratiesysteem samenvoegen met zorgverlof, waarbij een medewerker eveneens met een onvoorziene omstandigheid te maken krijgt die vereist dat hij een naaste zorg biedt.

TVT

Op basis van overwerk, toeslaguren en meeruren bouwen medewerkers soms een saldo Tijd Voor Tijd (TVT) op. Zij kunnen ervoor kiezen om TVT op te nemen als verlof.

ATV

Arbeidstijdsverkorting (ATV) bouwen medewerkers op door meer te werken dan hun officiële arbeidstijd. Hier gelden veel specifieke regels voor. Controleer dus of ATV-dagen zijn opgenomen in de cao!

Bijzonder verlof

Dit is veelal opgenomen in de cao, de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Onder andere jubilea en verhuizingen vallen onder deze noemer.

Natuurlijk moet je de regelgeving omtrent de verschillende verloftypes in acht nemen bij het toekennen van verlof, maar in je registratiesysteem moet je verlof zoveel mogelijk terugbrengen naar de kern. Zo wordt verlofregistratie een stuk overzichtelijker en gemakkelijker!

Aan de slag met verlofregistratie?

Wil je verlofsoorten condenseren en opnemen in een gebruiksvriendelijk cloud-based verlofregistratiesysteem? Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!